Dags att söka in!

Är du nyfiken på biblioteksbranschen? Eller har du redan bestämt dig och är på jakt efter en utbildning? Då har du kommit rätt.

Här finns vårens viktiga datum.

I våra artiklar kan du läsa om varför Julia, Hanna och Eddie trivs med sina jobb, var man kan studera till bibliotekarie och vilka kompetenser som behövs i framtidens bibliotek.

Artiklar

Uppgift: Fyll biblioteken med innehåll

Vi ställde FEM FRÅGOR till Paola Dadda-Lönnström, biblioteksproducenten i Sibbo som har ett lite annorlunda uppdrag jämfört med andra i branschen.

”Viktigt att ligga steget före”

När biblioteket är fullt med folk trivs Annika Högväg. Det som lockar mest är författarbesök, men även stickcaféer och bokcirklar har enligt henne sin givna plats i ett bibliotek.

Älskar doften av böcker

I serien FEM FRÅGOR har turen kommit till Julia Grankull, biblioteksfunktionär på Stadsbiblioteket i Kristinestad. Läs om hennes kärlek till böcker.

Ansökningsinfo och viktiga datum

Är du nyfiken på biblioteksbranschen? Eller har du redan bestämt dig och är på jakt efter en utbildning? Då har du kommit rätt.

”Allt annat än dammigt”

Först ut i vår nya serie FEM FRÅGOR är Eddie Björklöf, informationsspecialist på Åbo Akademis bibliotek. Läs om vad som gör hans jobb så spännande.

"Bibliotekarien är en mångkonstnär"

Framtidens bibliotek är ett offentligt rum som är tillgängligt för alla och som främjar demokrati och yttrandefrihet. Och som bibliotekarie fungerar du som värd. – Att vara bibliotekarie är ett allt mer mångsidigt yrke, säger överinspektör Susanne Ahlroth.

Omväxlande vardag på Ode

Att jobba på bibliotek handlar mycket om böcker, men minst lika mycket om att producera innehåll och skapa en miljö där besökarna bjuds på nya upplevelser. – Vår uppgift på Ode är att testa nya saker för att utveckla biblioteksverksamheten, säger specialbibliotekarie Hanna Kurtén.

På bibliotek från kust till kust

Många vet tidigt vilken bransch de är intresserade av, men för Vilhelm Lönnberg var det inte så klart. För honom var det något av en slump att han hamnade in i biblioteksbranschen. – Men nu har jag svårt att tänka mig att göra något annat, säger han.

Självklar men brokig väg till branschen

Gun Vestman är informationsspecialist på ett högskolebibliotek, vilket innebär att arbetsdagen är fylld av digitala informationsresurser, handledning och undervisning, men även kommunikation, översättning och koordinering. – Det är ett helt annat arbetsliv än det jag föreställde mig när jag sökte mig till utbildningen.

Distansundervisning då och nu

När Johan Lindberg ser på dagens tekniska distansmöjligheter och hur användningen ökat efter pandemin, slås han av tanken att man för tjugo år sedan inte hade en aning om att ett virus kunde påverka studier och arbete så pass mycket.

Vikariatet blev fast anställning

Biblioteksverkligheten är väldigt mångskiftande, och Lisa Strömsholm är glad att hon hann pröva på och få erfarenhet av några andra jobb innan hon blev bibliotekarie på heltid.

Branschbyte efter blöjbyte

”Och du tror på fullaste allvar att man hinner studera när man är småbarnsmamma?” När Lisa Ahlvik fick den kommentaren växte hornen i pannan på henne. – Självklart kunde jag klara det!